Wraz z małżonką bylem na zakupach w jednym z centrów handlowych, przechodząc obok kosmetyków samochodowych zauważyłem preparat do felg aluminiowych. Nigdy dotad nie używałem podobnych środków (myłem samą wodą z płynem), a słyszałem że aluminium się utlenia więc postanowiłem zakupić. Środek MojeAuto nagrodzony w jednej z gazet koszt 16zł pomyślałem niedrogo....
Kiedy wymylem cały samochód, zabrałem się do czyt instrukcji gdzie wyraźnie napisane spryskać powierzchnię felgi i odczekać kilkadziesiąt sekund, następnie preparat zmyć silnym strumieniem wody... Tak też zrobiłem no może po 1- 2 min bo jeszcze wycierałem samochód... spryskałem karcherem i super błysk... Przyjechałem samochodem pod blok i jakiesz było moje zdziwienie .... na felgach pojawiły się czarne zacieki, nie wytarłem odrazu bo się śpieszyłem. Wieczorem okazało się, że zacieki zostały na felgach i nie da się ich pozbyć ( denaturat, benzyna ekstrakcyjna, CIF ).
Nie wiem co mam robić bo fele są zniszczone malowanie z piaskowaniem ok 500zł. Moze uderzyć do Rzecznika Praw Konsumenta> sam nie wiem czy uda mi się coś wywalczyć, bo produkt jest do bani !!! Macie jakis pomysł :roll:
nie chcę Cie martwić... . czy lakier na felgach to zwykły metalic czy tak zwany chrom :?:
jezęli to drugie to tak może być niestety . parę dni temu dostałem w prezencie felgi od klienta , pytałem sie nawet o usuwanie farby z nich a miały identyczne zacieki i nie sądzę zeby to był bród , przynajmniej w przypadku moich felg był to po prostu zmyty lakier a z tego co się orientuje wszsystkie felgi w tak zwanych "chromach" maja właśnie czarny podkład i mikroskopijną warstwę powłoki "chromowej" nazwijmy ja umownie. dotyczy to na pewno felg - ALESSIO - OZ - oraz felg z grupy ALCAR.
nie chce Cie dobijać al bardzo możliwe ze lakier razem z podkładem może zacząć odchodzić od felgi. dlaczego tak sie stało - nie wiem - może miąłes rozgrzane felgi :?: . aj myje innym preparatem felgi , umyłem ich naprawdę setki lub więcej i jeszcze nie miałem czegoś takiego . nazwy preparatu wolał bym nie zdradzac ze względu ze jest to można tak powiedziec mała tajemnica mojego zakładu , ale moge powiedzieć że jest to bardzo silny , kwasowy środek. te które widziałem w sklepach są ponoć bardzo łagodne i robione na podstawie związków zasadowych , co nie do końca jak widac się sprawdza...
To jden z lepszych srodkow do czyszczenia, sam go stosuje. Wesniej stosowalem taki orlenows w czarnej butelce ale bl tak dobry ze nige nie mozna go bylo dostac.
To co sie stalo to wylacznie wina myjcego. Ktorys z kolegw dobrze podpowiada ze plyny tego rodzajau ja podukowane na bazie kwasu.
Stosuje sie je zwykle na srednio i mocno zabrudzone felgi i najlepiej zabrudzone pylem z klockow. Skoro na opakowaniu napisano kilka sekund to nie 1-2minuty albo i wiecej /wycieranie moze zabrac wiecej czasu/ tak wiec na powiechni lakierowanej powstaly wzery a zle wyplukane zakamarki w czasie jazdy dokonczly dziela.
Reasumujac to ostrzezenie nie powinno dotyczyc praratu tylko uwaznego czytania oraz jego stosowania.
pozdrawiam
pablo_doctor
Rozdawajmy sobie punkty za rzeczowe informacje
CB-RADIO MIDLAND 220 modyfikowany - /15W Roger Beep / , odwiercona antena na środku dachu - obecnie LEMM 160
Po prostu o felgi trzeba dbać i często myć , po 4 latach użytkowania Skody która ma felgi raczej polerowane nie widzę złotych odcieni od kloców , a myję po prostu wodą z szamponem samochodowym i jak widać sprawdza się
Nie nie schodzi ! i wychodzi na to, że leszekmw ma rację ! Ten środek poprostu wszedł w reakcję z podkładem felg bo wygląda jak zaschnięty lakier... Na początku myślałem że rozpuścił mi te czarne dekielki od śrub, ale są całe ! Pył hamulcowy to też nie jest bo koła były czyste przed nałożeniem tego ustrojstwa ! Stawiam na rozpuszczony podkład ... pablo_doktor jeżeli producent pisze kilkanaście sekund to mogł napisać czerwonym stornem I ANI CHWLI DŁUŻEJ !! albo poinformować na opakowaniu, że takie skutki może powodować środek...
Jednym słowem umoczyłem... spróbuje napisać do producenta ! pójde kupić jeszcze raz środek tak żebym miał paragon i zobaczymy ... :|
Nie wiedziałem, że zwykłę środki tak mogą zniszczyć felgę.
Ja mam felgi org. raider i myję je płynem do mycia szyb wkładów kominkowych. Żrące cholerstwo bo nawet trzeba po nałożeniu się odsunąć od felg bo tchu w piersiach brak :twisted: Stosuję ten środek od 4 lat i nic się z felgami nie stało, a działa rewelacyjnie (nie trzeba nawet szczotki brać - wystarcza karcher).
Używałem tego środka również na felgi chromowane, kilkanaście razy i też nic się działo. W sumie to się działo - błyszczały jak nowe i to w miejscach gdzie myślałem, że już nie ma chromu :diabelski_usmiech
Ja od dawna do mycia felg używam koncentrat firmy CARvalet (bez kwasowy) 1L kosztuje 17zł, rozcieńczamy go z wodą 1:7. Felgi po umyciu tym preparatem świecą się jak ... Pozdrawiam
Twoje Auto to g.... jakich mało na rynku.
Kiedyś RAZ stosowałem Twoje Auto- środek do usuwania owadów i omal nie usunołem... tablicy rejestracyjnej z przodu (rozpuściło czarny lakier co są pomalowane cyfry/litery) , a owady jak były tak były.
Jeśli będziesz mieć paragon napisz do firmy Amtra o odszkodowanie, opisz że jeśli nie zwrócą za koszty naprawy opiszesz ich w tvnturbo, fakt.
Antek_amb, widzę mamy takie same felgi , niestety my musimy uważać gdyż , nasze felgi są polerowane i na nie narzucony jest klar ( cos takiego jak bezbarwny o ile mnie pamięć nie myli) jeżeli doszło by do wypalenia warstwy ochronnej czymś żrącym to może być nieciekawie.
wasyl, po prostu przesadziłes z czasem ... widziałem jak myje się felgi roztworem kwasów (nie pamiętam jakich ale trzeba było to robić w specjalnych rękawicach, więc stężenie było duże), najważniejsze że były płukane po 5-max. 10 sekundach.
więc wydaje mi się, że te kilkadzisiąt sekund zrobiło swoje przykre ale prawdziwe :?
ale może warto poszukać i do kogoś zwrócić się o pomoc, w końcu środek kupiłeś w sklepie ogólnie dostępny dla wszystkich ...
Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...
pablo_doktor jeżeli producent pisze kilkanaście sekund to mogł napisać czerwonym stornem I ANI CHWLI DŁUŻEJ !! albo poinformować na opakowaniu, że takie skutki może powodować środek... |
- na czerwono i najlepiej zeby jeszcze migal
zezarlo klar i nadjadlo lakier, teraz pwenie piaskowanie i malowanie.
pablo_doctor
Rozdawajmy sobie punkty za rzeczowe informacje
CB-RADIO MIDLAND 220 modyfikowany - /15W Roger Beep / , odwiercona antena na środku dachu - obecnie LEMM 160
Komentarz