Zniszczone felgi przez polecany środek !!!

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • jamer
    Drive
    • 2005
    • 89

bogdan66, rewelacja
    "jak ktos ma pecha to i w du... palec złamie" :haha:
  • wasyl
    L&K
    • 2005
    • 1084

Wraz z małżonką bylem na zakupach w jednym z centrów handlowych, przechodząc obok kosmetyków samochodowych zauważyłem preparat do felg aluminiowych. Nigdy dotad nie używałem podobnych środków (myłem samą wodą z płynem), a słyszałem że aluminium się utlenia więc postanowiłem zakupić. Środek MojeAuto nagrodzony w jednej z gazet koszt 16zł pomyślałem niedrogo....

Kiedy wymylem cały samochód, zabrałem się do czyt instrukcji gdzie wyraźnie napisane spryskać powierzchnię felgi i odczekać kilkadziesiąt sekund, następnie preparat zmyć silnym strumieniem wody... Tak też zrobiłem no może po 1- 2 min bo jeszcze wycierałem samochód... spryskałem karcherem i super błysk... Przyjechałem samochodem pod blok i jakiesz było moje zdziwienie .... na felgach pojawiły się czarne zacieki, nie wytarłem odrazu bo się śpieszyłem. Wieczorem okazało się, że zacieki zostały na felgach i nie da się ich pozbyć ( denaturat, benzyna ekstrakcyjna, CIF ).
    Nie wiem co mam robić bo fele są zniszczone malowanie z piaskowaniem ok 500zł. Moze uderzyć do Rzecznika Praw Konsumenta> sam nie wiem czy uda mi się coś wywalczyć, bo produkt jest do bani !!! Macie jakis pomysł :roll:

ASV + Aligator MT K-ce 150 KM 320Nm
    www.wasilewski-foto.pl
    KIA 2,2 d (245KM i 523Nm)

Komentarz

• pskosz
      Rider
      S_OCP Member
      • 2006
      • 703

Spróbuj zmyć delikatnie nitrem. I od razu wycieraj do sucha. Może pomorze
      pozdrowienia

Komentarz

• WIELKIBONGO
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 1594
        • Superb II (3T4)

wasyl, nie chcę Cię martwić ale z tego co wiem to wszystkie te środki do mycia alu są robione na bazie kwasu :roll:

Nie wiem czy będziesz w stanie coś z tym zrobić,niestety
        NajtFukinPatrol North-West

UNIDEN 510 XL + ML145

BYŁ ASZ
        PÓŹNIEJ BYŁ BKD
        BYŁA TEŻ CEGA
        A TERAZ JEST SUPERB CBBB
        MAMY NOWEGO KANDYTATA DO OCP,MA JUż JEDENAŚCIE LAT !!!!!!!!!!

Komentarz

• szkoda
          RS
          S_OCP Member
          • 2005
          • 22543

Zamieszczone przez wasyl
          Nigdy dotad nie używałem podobnych środków
          i zawsze było i jest OK, więc nie ma co kombinować kurde :roll:
          saport techniczny baj DGW
          była BKD+DSG '05 120kkm
          była BXE '08 190kkm
          no i nie ma :-)

Komentarz

• alfee
            RS
            S_OCP Member
            • 2007
            • 2583

wasyl, Dobrze, że napisałeś tego posta, bo mnie też chodził po głowie pomysł, żeby kupić taki preparat do felg. :shock:
            Alfee
            Ford Mondeo MKIII kombi Duratec HE 1.8 16V + LPG
            Kawasaki ER5 :-)

Komentarz

• mariobros
              Rider
              S_OCP Member
              • 2005
              • 551

Mawiają - czym się strułeś tym się lecz. Próbowałeś to przetrzeć tym samym środkiem, który zrobił takie ała? Może on sam "siebie" usunie...
              Skoda Octavia Kombi II 2005r. 1.9TDI 77kW Elegance czerń magiczna - sprzedana...
              Renault Scenic III 1.4TCe 2010 - jest...

Komentarz

• kowal 2002
                RS
                S_OCP Member
                • 2006
                • 5161

Ja kupiłem SONAX-a jakieś pół roku temu, ale jakoś nie miałem okazji dotąd wypróbować. Może i dobrze...
                Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• dzony
                  Ambiente
                  • 2005
                  • 111

dziwne ja myję tym preparatem co najmniej pół roku i nigdy cos takiego nie przytrafiło..
                  "urodzilem się z kierownicą w dłoni i ołowianą stopą" ;]

176Km 343Nm
                  hamulce 312mm przód i 256mm tył

Komentarz

• zgucio
                    Rider
                    • 2007
                    • 691

myśle ze powinienes zrobić tak jak mówi mariobros, wyglada to na zaschnięty brud który spłynał z wnętrza felgi

spryskaj tym preparatem te miejsca jeszcze raz odczekaj chwile i wtedy zobacz czy schodzi

a jak nie to podjedź moze na jakąs myjke oni maja dobre środki do felg może ci usuną te zabrudzenia

ja stosuje zawsze przed zimą takie środki jak zmieniam felgi i nigdy coś takiego sie nie pojawiłoo z tym ze myje felgi również z tyłu
                    ROCZNIK 98 PO LIFTINGU ;-) ---> fotki

JOHNNY II ASC + SIRIO AS-100

Komentarz

• Janinho
                      Rider
                      S_OCP Member
                      • 2008
                      • 390
                      • Octavia II (1Z3)
                      • BKD 2.0 TDI 140 KM

Zamieszczone przez zgucio
                      myśle ze powinienes zrobić tak jak mówi mariobros, wyglada to na zaschnięty brud który spłynał z wnętrza felgi
                      tak to właśnie wygląda- ja bym użył jeszcze raz tego preparatu. Powinien to rozpuścić skoro wcześniej to zrobił i zostawił zacieki.
                      >>>Moja Octavka<<<

Komentarz

• leszekmw
                        RS
                        • 2005
                        • 5356

nie chcę Cie martwić... . czy lakier na felgach to zwykły metalic czy tak zwany chrom :?:

jezęli to drugie to tak może być niestety . parę dni temu dostałem w prezencie felgi od klienta , pytałem sie nawet o usuwanie farby z nich a miały identyczne zacieki i nie sądzę zeby to był bród , przynajmniej w przypadku moich felg był to po prostu zmyty lakier a z tego co się orientuje wszsystkie felgi w tak zwanych "chromach" maja właśnie czarny podkład i mikroskopijną warstwę powłoki "chromowej" nazwijmy ja umownie. dotyczy to na pewno felg - ALESSIO - OZ - oraz felg z grupy ALCAR.
                        nie chce Cie dobijać al bardzo możliwe ze lakier razem z podkładem może zacząć odchodzić od felgi. dlaczego tak sie stało - nie wiem - może miąłes rozgrzane felgi :?: . aj myje innym preparatem felgi , umyłem ich naprawdę setki lub więcej i jeszcze nie miałem czegoś takiego . nazwy preparatu wolał bym nie zdradzac ze względu ze jest to można tak powiedziec mała tajemnica mojego zakładu , ale moge powiedzieć że jest to bardzo silny , kwasowy środek. te które widziałem w sklepach są ponoć bardzo łagodne i robione na podstawie związków zasadowych , co nie do końca jak widac się sprawdza...
                        O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                        GVI 1.4TSI
                        LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                        tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• pablo_doctor
                          Elegance
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 791

To jden z lepszych srodkow do czyszczenia, sam go stosuje. Wesniej stosowalem taki orlenows w czarnej butelce ale bl tak dobry ze nige nie mozna go bylo dostac.

To co sie stalo to wylacznie wina myjcego. Ktorys z kolegw dobrze podpowiada ze plyny tego rodzajau ja podukowane na bazie kwasu.
                          Stosuje sie je zwykle na srednio i mocno zabrudzone felgi i najlepiej zabrudzone pylem z klockow. Skoro na opakowaniu napisano kilka sekund to nie 1-2minuty albo i wiecej /wycieranie moze zabrac wiecej czasu/ tak wiec na powiechni lakierowanej powstaly wzery a zle wyplukane zakamarki w czasie jazdy dokonczly dziela.
                          Reasumujac to ostrzezenie nie powinno dotyczyc praratu tylko uwaznego czytania oraz jego stosowania.

pozdrawiam
                          pablo_doctor

Rozdawajmy sobie punkty za rzeczowe informacje

CB-RADIO MIDLAND 220 modyfikowany - /15W Roger Beep / , odwiercona antena na środku dachu - obecnie LEMM 160

http://picasaweb.google.com/pablo.doctor.OCP www.zuart.pl

Komentarz

• Ziomal
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2005
                            • 5841
                            • Octavia I (1U2)
                            • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Po prostu o felgi trzeba dbać i często myć , po 4 latach użytkowania Skody która ma felgi raczej polerowane nie widzę złotych odcieni od kloców , a myję po prostu wodą z szamponem samochodowym i jak widać sprawdza się
                            Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• paf
                              RS
                              S_OCP Member
                              • 2006
                              • 3140

Zamieszczone przez Ziomal
                              Po prostu o felgi trzeba dbać i często myć ,
                              Ziąbel ale żeś mądrość życiową strzelił - niech cię :wink:

Zamieszczone przez pablo_doctor
                              Skoro na opakowaniu napisano kilka sekund to nie 1-2minuty
                              ale przecież
                              Zamieszczone przez wasyl
                              i odczekać kilkadziesiąt sekund, następnie preparat zmyć silnym strumieniem wody..
                              tak czy owak wasyl wychodzi na to że złożyło się u Ciebie parę niekorzystnych czynników i jest lekki nomen omen kwas.

Daj znać jak się sprawa u Ciebie rozwinie i czy plamy są usuwalne czy nie (czy to brud czy rozpuszczony ciemny podkład )

Komentarz

• Ziomal
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2005
                                • 5841
                                • Octavia I (1U2)
                                • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez paf
                                Ziąbel ale żeś mądrość życiową strzelił - niech cię
                                Paf szkoda , że niektórzy tej mądrości nie stosują bo spłukanie karcherem czy coś to g... co daje.

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• wasyl
                                  L&K
                                  • 2005
                                  • 1084

Nie nie schodzi ! i wychodzi na to, że leszekmw ma rację ! Ten środek poprostu wszedł w reakcję z podkładem felg bo wygląda jak zaschnięty lakier... Na początku myślałem że rozpuścił mi te czarne dekielki od śrub, ale są całe ! Pył hamulcowy to też nie jest bo koła były czyste przed nałożeniem tego ustrojstwa ! Stawiam na rozpuszczony podkład ...
                                  pablo_doktor jeżeli producent pisze kilkanaście sekund to mogł napisać czerwonym stornem I ANI CHWLI DŁUŻEJ !! albo poinformować na opakowaniu, że takie skutki może powodować środek...
                                  Jednym słowem umoczyłem... spróbuje napisać do producenta ! pójde kupić jeszcze raz środek tak żebym miał paragon i zobaczymy ... :|
                                  ASV + Aligator MT K-ce 150 KM 320Nm
                                  www.wasilewski-foto.pl
                                  KIA 2,2 d (245KM i 523Nm)

Komentarz

• Antek_amb
                                    Ambiente
                                    • 2005
                                    • 127

Nie wiedziałem, że zwykłę środki tak mogą zniszczyć felgę.

Ja mam felgi org. raider i myję je płynem do mycia szyb wkładów kominkowych. Żrące cholerstwo bo nawet trzeba po nałożeniu się odsunąć od felg bo tchu w piersiach brak :twisted: Stosuję ten środek od 4 lat i nic się z felgami nie stało, a działa rewelacyjnie (nie trzeba nawet szczotki brać - wystarcza karcher).

Używałem tego środka również na felgi chromowane, kilkanaście razy i też nic się działo. W sumie to się działo - błyszczały jak nowe i to w miejscach gdzie myślałem, że już nie ma chromu :diabelski_usmiech

Komentarz

• DAMiANO_Ibi
                                      Classic
                                      • 2007
                                      • 13

Ja od dawna do mycia felg używam koncentrat firmy CARvalet (bez kwasowy) 1L kosztuje 17zł, rozcieńczamy go z wodą 1:7. Felgi po umyciu tym preparatem świecą się jak ... Pozdrawiam

Komentarz

• Sebastian_M26
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2005
                                        • 1823
                                        • Superb II (3T4)

Twoje Auto to g.... jakich mało na rynku.
                                        Kiedyś RAZ stosowałem Twoje Auto- środek do usuwania owadów i omal nie usunołem... tablicy rejestracyjnej z przodu (rozpuściło czarny lakier co są pomalowane cyfry/litery) , a owady jak były tak były.

Jeśli będziesz mieć paragon napisz do firmy Amtra o odszkodowanie, opisz że jeśli nie zwrócą za koszty naprawy opiszesz ich w tvnturbo, fakt.
                                        Seria 188KM/270Nm na 95RON

Komentarz

• mecholl
                                          L&K
                                          • 2008
                                          • 1006

kowal 2002, sonaxa używam od paru miesięcy z dobrym skutkiem, więc bez obaw
                                          Nasze Auta http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=599169#599169

Komentarz

• Ziomal
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2005
                                            • 5841
                                            • Octavia I (1U2)
                                            • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Antek_amb, widzę mamy takie same felgi , niestety my musimy uważać gdyż , nasze felgi są polerowane i na nie narzucony jest klar ( cos takiego jak bezbarwny o ile mnie pamięć nie myli) jeżeli doszło by do wypalenia warstwy ochronnej czymś żrącym to może być nieciekawie.

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• zurcio
                                              RS
                                              • 2008
                                              • 2046

wasyl, po prostu przesadziłes z czasem ... widziałem jak myje się felgi roztworem kwasów (nie pamiętam jakich ale trzeba było to robić w specjalnych rękawicach, więc stężenie było duże), najważniejsze że były płukane po 5-max. 10 sekundach.
                                              więc wydaje mi się, że te kilkadzisiąt sekund zrobiło swoje przykre ale prawdziwe :?

ale może warto poszukać i do kogoś zwrócić się o pomoc, w końcu środek kupiłeś w sklepie ogólnie dostępny dla wszystkich ...
                                              Nie dyskutuj nigdy z idiotą, najpierw sprowadzi cię do swojego poziomu, a potem pokona doświadczeniem ...

Komentarz

• pablo_doctor
                                                Elegance
                                                S_OCP Member
                                                • 2007
                                                • 791

Zamieszczone przez wasyl
                                                pablo_doktor jeżeli producent pisze kilkanaście sekund to mogł napisać czerwonym stornem I ANI CHWLI DŁUŻEJ !! albo poinformować na opakowaniu, że takie skutki może powodować środek... |

- na czerwono i najlepiej zeby jeszcze migal

zezarlo klar i nadjadlo lakier, teraz pwenie piaskowanie i malowanie.
                                                pablo_doctor

Rozdawajmy sobie punkty za rzeczowe informacje

CB-RADIO MIDLAND 220 modyfikowany - /15W Roger Beep / , odwiercona antena na środku dachu - obecnie LEMM 160

http://picasaweb.google.com/pablo.doctor.OCP www.zuart.pl

Komentarz

Pracuję...